Vestlandet

At det er mye natur i Norge er det ingen tvil om. Og er du naturmenneske så er vel Vestlandet og veien over til Vestlandet flere steder absolutt noe å ta med seg på en rundtur i Norge. Høye fjell og dype daler med lange fjordarmer snikende innover mellom fjellene er helt normalt på Vestlandet. Og ned i mange av fjordarmene kommer det fosser så lange og høye at du ikke ser utgangen på dem. Du tror det ikke selv før du har sett og opplevd det sier de som er kjent der vestpå.

Snø i Juli

Har du opplevd snø på sommeren noen gang?  Ikke det – da kan du få oppleve det ved en tur opp på viddene på sommeren – der ligger jo snøen året rundt.

breen

Den største isbreen i Norge er Jostedalsbreen med sine 474 kvadrat kilometer. Den er den største av litt over 2500 isbreer i Norges land om man tar med både store og små slik det ble gjort i en satellitt telling i årene 1999 til 2006. Og det er en ganske jevn fordeling mellom sør og nord Norge i antall. Så mulighetene for å finne snø er stor nesten uansett hvor man er i Norges land.

Vestlandet

Vestlandet har jo nesten alt. Alt fra store byer som Stavanger, Haugesund og Bergen til øde holmer og skjær hvor man kun finner litt fugleliv.

Det høyeste fallet i en foss finner du ved Mongefossen i Møre og Romsdal, mens det er Vinnufossen som er den høyeste fossen. Mongefossen har fritt fall på 773 meter, mens Vinnufossen har bare 420 meter fritt fall, selv om den er høyere totalt sett med sine 860 meter. Har du først begynt å «tråle» deg frem mellom fjorder og dype daler der på veien over mot Vestlandet så er det jo mye du kan ta med deg. Naturen langs Geirangerfjorden er et helt eget luksuskapittel og du vil nesten ikke tro det er sant så skjønn naturen er i disse delene av landet vårt!

Bergen

Bergen med sine syv fjell ligger jo der vest også. Absolutt verdt et besøk om man ikke har vært der før. Ulriken er det høyeste av de syv fjellene med sine 643 meter over havet. De andre seks; Sandviksfjellet, Fløyfjellet, Rundemann, Løvstakken, Damgårdsfjellet og Lyderhorn. Disse seks fjellene varierer i høyde mellom 317 meter over havet og opp til 568 meter over havet. Og husk paraply om du skal til Bergen – statistisk så kommer det over 100 millimeter nedbør der hver eneste måned av året.

Bryggen i Bergen er også historisk med Tyskebryggen og Hansabryggen. De ligger der med sine spesielle trebygninger og steinkjellere.

 

Preikestolen

Det er mange ting man kunne beskrevet nedover Vestlandet. Men vi hopper ned til Preikestolen og Lysefjorden. Dette fjellplatået har vært et yndet turistmål i over 100 år. Det er flere hundre tusen som besøker Preikestolen hvert år. Og i 1949 ble det oppført ei hytte der oppe og i 1961 ble det mulig å ta seg dit opp via en vei. I 2004 ble det også oppført ei fjellstue der oppe.