Utlendinger som søker villmarka

Det er blitt mer og mer vanlig at utlendinger vil bo i norsk villmark. Kanskje ikke alle steder som kan kalles villmark, men om man kommer fra en storby i Tyskland kan det oppleves slik. Det samme skjer i Sverige, og kanskje i enda større grad enn i Norge. Det å kjøpe et eldre hus eller småbruk, er veldig populært. Det finnes også eksempler på de som kjøper større objekter, som gårdsbruk av noe større karakter.

Åpnet butikk

Jeg tenker på et nederlandsk ektepar som kjøpte en nedlagt butikk, dette er riktig nok i Sverige. Men det samme skjer her i vårt land, og mange av dem kommer med en iver og motivasjon uten sidestykke. Ekteparet jeg sikter til, har nå holdt på i cirka 10 år. Den svenske butikken hadde vært bygdas lokale butikk i alle år, men ble nedlagt til fordel for de store sentrale butikkene. Har selv handlet hos dem mange ganger, og de har en blanding av svenske varer og mer kontinentale varer. De har spesialisert seg på oster, hvor noen av dem er til og med er egenproduserte. Vi vet alle at ost er noe nederlendere liker, så her er det nok marked for mange turister også. Butikken ligger midt i hjertet av den svenske delen av Finnskogen, så det selges suvenirer også. Kanskje unødvendig å si at mange av disse produktene er elg relaterte, men nederlendere og tyskere elsker jo elg. Men lokalbefolkningen kan også fint handle inne det de måtte trenge til det daglige, og spennende oster. Dette er et godt eksempel på at det er mulig å blåse liv i de små lokale butikkene, bare man har en idé og ikke minst troen på det man driver med.

Finnskogen elskes av tyskere og nederlendere

Finnskogen elskes av tyskere og nederlendere

Det er ikke noen tvil om at de store skoger, er noe som folk i europa verdsetter. Det gjelder spesielt tyskere og nederlendere, men så klart også andre nasjonaliteter. Man kan kanskje tro at det kun er fjell & vidde som lokker, men slik er det altså ikke. Når man kjører inn i de dype Finnskogene, er det utenlandske vimpler på annen hvert hus. Noen av disse driver også bedrifter, som nevnt allerede butikk men også campingplasser, kanoutleie, ridning osv.

Kafe Finnskog

Ved Vermund sjøen på Finnskogen, ligger Kafe Finnskog. Her er det en tysk kokk som står for en spennende og variert meny, stedet har faktisk vunnet prisen for «Beste spisested langs vei» De serverer tradisjonell norsk mat, men også mat av mer kontinentalt preg. Fra menyen kan det nevnes både villsvin og hjort, og ikke minst schnitzler. Dette viser at det nytter å få til ting, selv om stedet ikke ligger veldig sentralt plassert. Om man tar veien østover fra Flisa, så kommer man til Vermund sjøen. Om man tar turen, anbefales et stopp her. Turen kan kombineres med en svensketur, riksgrensen ligger bare et steinkast unna. Finnskogen har mye å tilby, men kanskje aller mest til de som er interessert i friluftsliv, jakt & fiske. Ta med fiskestang i bilen, det er utrolig mange flotte fiskevann i dette område.