Turen for de som liker historie og natur

Vi har alle forskjellige interesser, mål og ambisjoner når ferien eller en langhelg skal planlegges. Oslo har mange forskjellige tilbud, det være seg uteliv, museum, teater, restauranter og så videre. Er du av typen som heller liker mer fysiske utfordringer, er en tur i marka kanskje det rette for deg eller dere. Følelsen man sitter igjen med etter en dagsmarsj på stier og skogsveier er ubeskrivelig, kjenne på den deilige trettheten i bena etter mange timers marsj er det noe helt eget vet. Vil ta dere med på en spesiell tur gjennom Østmarka og videre østover helt til Sverige.

Flyktning ruta

Flyktning ruta

Skullerudstua er et kjent samlingspunkt for friluftsfolket i hovedstaden, men det er også starten for en rute som går over til Sverige. Vi skal tilbake til krigens dager, ruta er merket opp hele veien til Sverige og går i de samme områdene som en del av rutene gikk for flyktningene under krigen. Det er en flott tur, men den må så klart deles opp i noen dagsetapper. Totalt er det drøye 100 kilometer til Skillingmark som er rutas endepunkt, men før du kommer dit kommer du til å oppleve storslått natur. Østmarka kan lett forseres på en dagsetappe, men det er relativt kupert så beregne deg god tid. Neste dag vil du starte på Enebakknesset, her er det også overnattingsmuligheter så du våkner frisk og opplagt til en dagsmarsj gjennom Fet og inn i Aurskog-Høland kommune. For mer detaljer om overnattingsmuligheter og ikke minst ruta og kart, anbefales det å ta kontakt med Flyktning ruta som har ansvaret for merking og rydding av stien. Steder som er verdt å merke seg og som kan egne seg godt som overnattingsteder er Amundsetra, Steinbyhytta, Malnes og Skjølåbråtan.

Vel fremme i Sverige kan man leie seg kano og benytte seg av områdets mange flotte innsjøer og elver, det tilbys utleie av kano på begge sider av grensen. Du befinner deg på norsk side i Hedmark fylke og Eidskog kommune, mens på svensk side er det Värmlands len og Skillingmark. Kjekt å vite når turen skal planlegges og gjennomføres, gode kart er en fordel selv om stien er godt merket.

1940-1945

Det som er det spesielle med å gå Flykning ruta er historien fra krigen, langs hele grensen ble tusenvis av flyktninger hjulpet over på slike ruter. Noen gikk også alene, men de fleste ble fulgt av loser som var lokalkjente i disse traktene. Marsjen foregikk ofte i mørket, slik at man ikke så lett skulle bli oppdaget av tyske soldater eller svenske grensevakter. Her var det ikke Gore-Tex eller gode marsjstøvler, de fleste hadde dårlige klær og skotøy og mange var barn og eldre. Det skal sies at de færreste gikk helt fra Oslo, det mest vanlige var å få hjelp til transport på bil, buss eller jernbane et godt stykke på veien. Men turene ble mer enn lange nok, og man kan bare tenke seg hvilken påkjenning dette måtte være både fysisk men også psykisk for flyktningene.

La din neste tur bli her, du kommer ikke til å angre. Det finnes også tavler underveis på ruta som forteller historien vi aldri skal glemme, det er faktisk ikke så mange år siden heller. Vårt demokrati og frihet skal ikke tas som en selvfølge, noe man kanskje reflekterer mer over etter en slik vandring.

God tur!