Trøndelag og Trondheim

Inngangen til Norge – the doorway to Norway – inngangen er selvfølgelig via en av de mange grensestasjonene inn til Norge. Vi har veier inn i landet både via vei, sjø og luft. Via veien må man komme gjennom Sverige eller Finland eller Russland helt i nord. Sjøveiene inn til Norge er mange – vi har en meget lang kyst og det er mange ferger og havner hele veien fra sør til nord. Også da i luften er det flere muligheter med Gardermoen som Norges hovedflyplass.

Pause

Etter mange dager på veien står Trøndelag og Trondheim foran meg. Her blir jeg noen dager for å hvile litt så det blir stille fra meg en periode – aner ikke helt hvor lenge. Men det er mye rart å foreta seg i denne byen og rundt omkring. Her kommer en lang liste;

Rockheim

Rockheim er et annerledes museum, som tar deg gjennom norsk musikk fra 1950-tallet frem til 2000-tallet. Her kan du lytte, lese og leke deg med musikk og interaktive utstillinger. Et besøk som garantert vil bringe frem en hel del minner, enten du er 25 eller 55.

Nidarosdomen

Norges nasjonalhelligdom Nidarosdomen er for mange noe de må besøke når de er i Trondheim, og det er ikke uten grunn. Nidarosdomen ble påbegynt i år 1070 og er bygget på Olav den Helliges gravsted. Glassmaleri, skulpturer, fasade, interiør og historien bak gjør Nidarosdomen til noe alle bør få med seg.

Ringve Musikkmuseum

Ringve Musikkmuseum er et spesialmuseum for musikk og musikkinstrumenter, og er en levende formidler av musikkhistorien. Ringve er også morgendagens museum, og viser fram nye musikalske strømninger i et flerkulturelt og moderne Norge. Musikkmuseet, lystgården og den botaniske hagen er sammen med en rikholdig museumsbutikk og Tordenskiold kro noe av det du kan besøke på Ringve.

Ladestien

Ladestien er omtrent 8 km lang, og går fra Ladehammerkaia til Grilstadfjæra. På hver sin haug i landskapet ved Ladestien ligger Lade gård, Ringve gård og Østmarka gård. Langs Ladestien ligger flere krigsminner, som rester etter underjordiske huler, fundament for kanonoppstillinger og løpeganger. Med sin romantiske vinterhave med sveitserstil ligger Vertshuset Strandheim, eller Sponhuset, meget idyllisk til ved Ladestien og er verdt et besøk.

Ladeparken

Trondheims nyeste boltreplass heter Ladeparken, og er et 16000 m2 stort friområde. Her finnes minifontener, lysthus, klatrestativ og stener til å hoppe på i vannet samt mye annet som gjør parken til et spennende sted for store og små.

Lian Restaurant

Ta verdens nordligste trikk, Gråkallbanen, fra sentrum til Lian Restaurant. Med flott utsikt mot naturskjønne omgivelser, kan du nyte kortreist mat med krydder og teknikker fra det internasjonale kjøkken.

Bakklandet

Bakklandet ved Nidelva er Trondheim sin «gamleby», og har vært bebodd siden tidlig på 1600-tallet. Her finner du små, fargerike trehus tett i tett, og mange av dem huser koselige kafeer, gode restauranter og spennende designbutikker.

Tyholttårnet

Tyholttårnet er 124 meter høyt, og her finner du blant annet Egon, Trondheims eneste roterende restaurant. Fra restauranten har du fantastisk utsikt over hele Trondheim, og i løpet av en time får du sett hele byen mens du nyter måltidet ditt.

Kristiansten Festning

festning

Kristiansten Festning sto ferdig i 1684, og ligger på en høyde ovenfor Bakklandet. Festningsområdet, med restaurant Kommandanten, flere festningsbygg og et stort parkanlegg, er et populært utfartsmål for Trondheims befolkning.

Kommer mer i enda en artikkelblogg om Trøndelag og Trondheim – følg med!