Sykling i Norge og Norden

Jeg har tidligere syklet en del, både i Norge men også noe i utlandet. Det er gledelig å se at denne aktiviteten og sporten har tatt seg opp, sykling er i skuddet som aldri før. I byene ser man mer og mer tilrettelegging for sykkel, folk sykler mer og mer i det daglige. I dag er det ikke sjeldent at folk sykler på jobb, i alle fall om det er i grei avstand fra hjemmet til jobben. Men det finnes også de som legger ut på langturer, slik jeg selv gjorde i 2007.

Lindesnes – Nordkapp

I Juli 2007 la jeg ut på langturen jeg hadde planlagt og drømt om, jeg skulle sykle Lindesnes – Nordkapp. Jeg hadde satt som mål å gjennomføre denne turen før jeg ble 40 år, måneden etter jeg fylte 39 år startet jeg på turen. Det er mange som velger kysten fra sør til nord, men noen starter også i nord og sykler sørover. Kysten blir den lengste ruta, men helt sikkert også den flotteste. Det kommer an på hvordan man legger opp ruten så klart, men det er mange fjorder som forlenger turen veldig. Men har man tid og treningsgrunnlag, er nok kysten det beste valget.

Norge – Sverige – Finland – Norge

ferje

Dette var slik jeg la opp min rute, jeg syklet langs kysten opp til Horten. Her var det ferge over til Moss, Østfold og Akershus ble syklet før jeg kom inn i Hedmark. Jeg valgte å krysse over til Sverige, syklet Innlandsvegen E45 helt opp til Finland og Karesuando. Dette er en flott rute, men man må være forberedt på mye furuskog og lange rettstrekker. Svenskene er flinke til å lage rette veier. Etter noen mil i Finland, krysset jeg inn i Norge igjen rett sør for Kautokeino. Jeg fikk ikke oppleve norske fjorder og ikke veldig mye fjell, men det er mye flott natur uansett på en slik langtur. Naturmessig var nok Finnmarksvidda det beste, bare husk å ta med nok myggspray. Jeg valgte ofte overnatting i campinghytter, planen var telt men på grunn av mye regnvær ble det ikke helt slik. En annen stor naturopplevelse var Alta Canyon, samt Sennalandet mellom Alta og Olderfjord. Selve Nordkapp-platået var ikke all verden for min del, kvelden 21 juli var det cirka 10 meter sikt med 4 grader og regn. Men været får man ikke gjort så mye med, turen i seg selv var målet.

Valg av sykkel

Jeg syklet turen på en hybridsykkel, dette fungerte bra for meg. Fordelene med denne type sykkel er mange, men for meg var det mest viktig å kunne få med seg en del bagasje. Man kan si at dette er en blanding av en racersykkel og en offroadsykkel, på grunn av hjuldimensjon triller den langt bedre enn en offroadsykkel. Jeg valgte også dekk uten knaster, siden jeg stort sett alltid syklet på asfalt. Jeg kan absolutt anbefale en slik tur, rutevalg er opp til hver enkelt. Men som sagt, naturen i Norge har muligens litt mer å by på enn den svenske. Men om man har tid kan man velge å sykle begge veier, da kan man kombinere begge ruter.