Sykkel rundt Mjøsa

Mjøsa er som de fleste sikkert vet, Norges største innsjø. Det som kanskje ikke alle vet, er at det er flotte turveier og sideveier rundt innsjøen. Både vestsiden og østsiden, har de senere årene gjennomgått store utbygginger av hovedveiene. Dette er så klart flott for bilistene, men ikke alltid like bra for oss syklister. Jeg har selv syklet rundt Mjøsa 5 ganger, den gangen kunne man stort sett følge hovedveiene, men slik er det ikke i dag. Men dette kan jo gjøre turen mer spennende og variert også, men så klart en del lenger. Raskeste vei rundt Mjøsa er cirka 230 kilometer.

Start på Minnesund

Jeg vil i mitt forslag ta utgangspunkt i Minnesund, som ligger helt nord i Akershus og i søndre enden av Mjøsa. Etter noen hundre meter på fylkesvei 33, går veien over til Hurdal. Dette er en flott sykkelvei, men veldig bratt til man kommer opp på åsen. Om man har tid og lyst, bør man ta turen opp til Mistberget. Dette er en av Romerikes høyeste topper, det finnes et gammelt branntårn der oppe med flott utsikt. Veien ned til Hurdal er bare en fornøyelse, her går det kun nedover til man er på Hurdal Torg.

Hurdal – Totenåsen – Lena

Hurdal – Totenåsen – Lena

Etter at man har syklet ned til Hurdal og tatt til høyre ved Hurdal Torg, kommer man etter hvert over på grusvei. Det kan derfor være en fordel med knastedekk, men en hybridsykkel eller Cyclocross holder lenge. Et kart over området anbefales, det går mange veier på kryss og tvers her. Men den veien som kommer ned på Lena, går over Totenåsen ganske så rett nordover. Om man ikke er i veldig god form, kan det nok anbefales å ta en overnatting oppe på Totenåsen, mange flotte teltplasser.

Lena – Gjøvik

Nå har man kommet ned ved Mjøsas bredder, eller i alle fall så godt som. Fra Lena til Gjøvik er det flott vei, store deler av den er ny men skal være tillatt å sykle. Dette er fylkesvei 33 som starter på Minnesund, altså samme vei hvor turen startet. På Gjøvik er det mye å ta seg til, så en overnatting her kan anbefales. Det vil dessuten være en flott dagsetappe, om første overnatting var på Totenåsen.

Kombinere med Skibladner

For de som synes at det å sykle rundt hele Mjøsa er for langt, kan det være en flott kombinasjon å ta Skibladner fra Gjøvik til Lillehammer. Sjekk rutetider og sesong, men sommerferietiden skal den gå daglig. Om man ønsker en så å si sykkel fridag, kan neste overnatting med fordel skje i OL-byen.

Maihaugen og OL-anleggene

Dag 3 på turen, eller i alle fall deler av den, bør brukes til å få med seg Lillehammer, Maihaugen og OL-anleggene er noe de fleste prøver å få med seg. Ruta videre nå, går sørover. Lillehammer ligger ved Mjøsas nordlige ende, rutevalg herfra vil naturlig være fylkesveien ned til Moelv. Det er noe stigning ut av Lillehammer, resten er relativt flatt og ned til Moelv er det friske utforkjøringer.