Rallarvegen – et eldorado på sykkelsete

Jeg slapper sjelden bedre av enn når jeg legger ut på en sykkeltur, når målet er en stille og rolig tur hvor pulsklokken og jag etter minutter og tilbakelagte mil ikke er noe motivet for turen. Jeg tenker på de turene hvor jeg har matpakke, stormkjøkken og termosen i ryggsekken eller sykkelveska. Det er nettopp slik man bør legge opp turen om man tar seg en tur på Rallarvegen, på ferden fra Haugastøl på østsiden av fjellet og over til Myrdal, Flåm eller Voss på vestsiden av fjellene skal man kose seg og ikke stresse. Her er det bare å nyte naturen og alt den har å by på, trimmen ser jeg eventuelt på som kun en ren bonus. Rallarvegen er slik jeg ser det, en av de beste traseene man kan kombinere naturopplevelser med litt trim på kjøpet.

Rallarvegen

Rallarvegen

Som navnet forteller oss, ble denne vegen bygget for rallarene. For de som måtte være i tvil var en rallar tittelen, eller i alle fall benevnelsen for en som bygget jernbane i gamle dager. Siden Rallarvegen går langs Bergensbanen og Flåmsbanen, er det vel ikke vanskelig å forstå at det er byggingen av Bergensbanen og Flåmsbanen som ligger til grunn for denne traseen.

Etter at sykkelsporten skjøt fart på 1990-tallet har dette blitt en veldig populær trasé, noe som man lett kan se om man velger den travleste perioden som er i august og september. Store deler av denne vegen var ikke farbar med sykkel før den ble rustet opp på begynnelsen av 1990-tallet, i dag fremstår den som en solid og god veg men du må la racersykkelen stå igjen hjemme for her er det knaste dekkene som gjelder.

Hvis man er i alminnelig god form er det ikke noe problem å sykle denne på 2 dager, de aller sprekeste sykler den som dagstur men dette velger man så klart selv etter form og ambisjoner. Om man vil ha med seg naturen og de opplevelsene den gir oss, anbefaler jeg 2 dager til Flåm eller 3 dager til Voss. Kanskje unødvendig å si det, men turen kan så klart sykles andre veien også altså vest-øst. Uansett hvilken vei man velger, er det mange som velger tog som transport tilbake til utgangspunktet.

Finse 1222

Bergensbanens høyeste beliggende stasjon er Finse med sine 1222 meter over havet, på Finse finner man Finse 1222 som er navnet på stedets hotell og det finnes også et museum på Finse som tar for seg nettopp rallarene og byggingen av Bergensbanen.

Kombinasjon sykkel & til fots

Området hvor Rallarvegen går, kan innby til mye mer enn bare sykkel. Et tips kan være å legge inn 1-2 overnattinger på Finse 1222, med denne basen er det et eldorado av turer man kan velge i til fots. Et tips her kan være gode kart fra Den Norske Turistforeningen som har mange oppmerkede ruter i området, det er også mulighet for å overnatte på deres hytter men da kreves det medlemskap men dette koster ikke all verden. Enten om dere velger sykkel eller til fots, eller en kombinasjon så blir dette en knalltur.