Pilegrimsleden fra Oslo til Nidaros

Jeg har alltid vært fasinert av forskjellige leder og turstier, denne gangen tenker jeg på Pilegrimsleden opp til Nidaros. Jeg har stor respekt for de som legger ut på slik lange vandringer, selv har jeg tilbakelagt lange strekninger på sykkel men aldri til fots i alle fall ikke over slike avstander. Den pilegrimsleden jeg kjenner best til er nok den som går fra Oslo og opp til Trondheim eller Nidaros om jeg skal være helt historisk korrekt, men slike leder finnes det en rekke av både i inn og utland.

Oslo – Lillehammer!

Det er flere leder på vei nordover til Trondheim, strekningen er delt opp i flere delstrekninger eller leder med egne navn. Tenkte å komme med noen tur tips på den første delen av pilegrimsleden som går fra Oslo – Gjøvik – Hamar – Lillehammer, kanskje noen og enhver kan få et tur tips. Om man har som mål å gå hele veien opp til Trondheim, vil det nok være lurt å dele dette opp over flere turer eller sesonger. De færreste har hverken tid eller i form til å ta hele strekningen på en og samme tur, det anbefales at man beregner seg god tid for det er mye å oppleve underveis av natur og severdigheter.

Strekningen Oslo til Lillehammer er anbefalt å ta over 8 dagsmarsjer, hvor den korteste er 12 kilometer, mens den lengste er godt over 20 kilometer. Underveis vil man oppleve blant annet oppleve flotte middelalderkirker og man får også muligheten til å få seg en tur med Mjøsas Hvite svane; Skibladner. For mer info om tips overnattingssteder og severdigheter finnes det mye nyttig informasjon på internett. Det er viktig å merke seg at matinnkjøp bør planlegges godt, deler av leden ligger i områder hvor det er relativt langt mellom butikkene. Jeg tror nok en slik tur vil skape inntrykk og gode minner for resten av livet, skulle man i tillegg ha værgudene med seg ligger alt til rette for en perfekt vandring i et av Østlandets flotteste områder.

Turen går videre på skinner

fotturer

Turmulighetene videre nordover, østover eller vestover er mange med Lillehammer som utgangspunkt. Tror nok de fleste har fått nok mil i bena etter 8 dager med vandring i Pilegrimsleden, da kan et avbrekk med tog være et godt alternativ. Fra Lillehammer kan man ta toget videre på Dovrebanen opp til Dombås gjennom vakre Gudbrandsdalen, en tur med Raumabanen fra Dombås ned Romsdalen til Åndalsnes er også en opplevelse.

Når man kommer ned til Åndalsnes er det tid for en overnatting, Åndalsnes i seg selv har ikke all verden å by på men er et flott utgangspunkt for turer til steder som Geiranger og Trollstigen. Trollveggen ligger også i området, og kan sees fra togvinduet på ferden ned fra Dombås til Åndalsnes. Trollveggen er mest kjent for basehoppere som kaster seg ut fra den 1000 meter høye fjellveggen i fallskjerm, dette er faktisk Europas høyeste fjellvegg, bare det er jo verdt å få med seg med eller uten fallskjermhoppere.

Nyt turen!