På sykkel langs kysten fra Oslo til Lindesnes, del II

Det er ikke lett å sette et område eller landskap, opp mot et annet i et så vakkert land som Norge. Personlig liker jeg kystlandskapet nedover i Vestfold og Agder veldig godt, det er noe eget med idyllen man finner i de små tettstedene og byene der nede. Det er liksom så man føler seg hjemme, selv om man aldri har vært der før. Folk er mer gjestfrie og imøtekommende, enn det man er vant med fra Oslo. Ja de er nesten som folk nordpå, selv om vi befinner oss i motsatt ende av landet.

Sandefjord

Denne byen er utvilsomt mest kjent for sin historie fra hvalfangsttiden, noe som byen også bærer preg av. Sandefjord har et eget hvalfangstmonument, dette ble reist til ære for og minne om de som dro ut for å drive med hvalfangst. Monumentet er plassert i rundkjøringen i krysset Tollbugata og Strandpromenaden, det ble avduket allerede i 1960. Byen har også sitt eget hvalfangstmuseum, som så absolutt anbefales å besøke.

Kystruta

Når man sykler nedover langs kysten, så sykler man på deler av den lange Kystruta fra Svinesund til Nordkapp. Nasjonal sykkelrute nummer en, er det fulle navn på ruta. På strekningen Svinesund-Bergen, som vi sykler en del av har den også navnet «North Sea Cycling Route» Dette er Eurovelo sin rute nummer 12 i Europa. Disse rutene, som altså på deler av strekningen er samme trase, er hele 4500 kilometer. Det er en fantastisk rute som går langs hele kysten av Norge. Fra Bergen og opp til Kirkenes heter den i tillegg til Kystveien, «Atlantic Coast Route» Den delen vi sykler er bare en liten smaksprøve.

Sandefjord – Lindesnes

Sandefjord – Lindesnes

Det er cirka 25 mil ned til Lindesnes, jeg vil ikke sette opp noen dagsetapper videre. Dette fordi det er individuelt hva hver enkelt ønsker, her må man tenke egen form og hva man har satt av med tanke på tid.  Det er flotte byer som Kragerø, Arendal og Kristiansand som absolutt bør besøkes. Men om man ser for seg 4 dager på resten av turen, skal det være greit med tid også til å kunne få med seg litt underveis.

Lindesnes fyr

Skal skrive mer om de flotte byene mellom Sandefjord og Lindesnes, men det blir i en annen sammenheng. Vil heller bruke tid på endestasjonen for turen vår, i denne omgang er det Lindesnes Fyr. Årlig er det mange som besøker stedet, mest for at dette er Norges sørligste punkt, men også fordi det er en fantastisk plass naturmessig. Her er det åpent hav rett ut, når man står oppe i fyret kjenner man vinden og saltvannslukta og det er en helt spesiell atmosfære her ute i havgapet. Det er hvert år mange som legger ut på den lange turen fra Lindesnes til Nordkapp, noen på sykkel og andre til fots. På listen over de som begir seg ut på slike turer, finner vi både nordmenn og utlendinger. Uansett vår tur er ved veis ende, sees kanskje ute på sykkeltur en annen gang!