På sykkel langs kysten fra Oslo til Lindesnes, del I

Jeg har selv syklet Kystveien fra Lindesnes til Horten, altså fra sør mot nord. Men tenkte å se litt på ruta fra Oslo og sørover til Lindesnes. Jeg syklet i dette området i 2007, så det kan være noen endringer fra det som skrives her. I tilfelle så vil det bare være en bonus, for endringer betyr bedre forhold for syklister. Alt annet ville jo være utvikling i gal retning, det er med glede jeg ser at myndighetene de siste årene har satset mer på gang- og sykkelveier. Resultatet ser vi jo nå, det har aldri vært flere på sykkelsete enn nå.

Oslo-Drammen

Ut fra hovedstaden er det flotte sykkelveier. Å sykle inne i selve byen er også blitt langt bedre, enn det var bare for noen år siden. Ved forrige telling var strekningen langs Hjortneskaia i Oslo vestover mot Sandvika, den mest brukte sykkelveien i Norge. På vei sørover veksler det litt mellom egne sykkelveier eller traseer, og sykling på gamleveien. Med gamleveien mener jeg strekninger hvor hovedparten av biltrafikken skjer på nyere veier, med andre ord relativt stille og rolig.

Hvor lange etapper man skal legge opp til, kommer jo an på formen og ikke minst hva man ønsker av tid underveis. Men jeg vil foreslå Oslo-Drammen på dag I, i Drammen er det mye å finne på, men min erfaring med sykkelturer er at man ofte er sliten når man gir seg på kvelden. Det beste er å finne seg en god seng, kost på dere hotell det kan lønne seg å ligge godt slik at man er uthvilt til dagen etter.

Drammen – Sandefjord

Drammen – Sandefjord

Etter en ganske så stille og rolig start på dagen, med cirka 4 mil fra Oslo til Drammen, så blir dag II en del hardere. Fra Drammen til Sandefjord er det det cirka 8,5 mil, med andre ord omtrent dobbelt så langt som gårsdagen. Jeg anbefaler å stoppe i Horten, dette er en koselig by med småbyidyll og det kan passe med en lunsj her. I Horten ligger også et av verdens eldste marinemuseer, Forsvaret har lange tradisjoner fra byen og et besøk på museet anbefales.

Det er fergeforbindelse over til Moss, om man tenker seg en annen rute enn den jeg har lagt opp til her. Fra Moss kan man sykle opp til Oslo igjen, da vil man få en flott rundtur på begge sider av Oslofjorden. Etter en god lunsj og litt tid til å se seg rundt, fortsetter ferden videre sørover til Sandefjord. Man vil raskt oppdage mange flotte steder langs fjorden, og om man ønsker å avslutte dagen før man kommer til Sandefjord, er jo dette opp til hver enkelt. Alt kommer jo an på hvor lang tid man har til rådighet, og om man ønsker å sykle helt ned til Lindesnes.

Om man har med seg telt, er det mange muligheter for camping underveis. Eller om man ønsker å avslutte i Tønsberg, på lik linje med Horten er dette en idyllisk by som ligger langs Oslofjorden.