Oslo Havnebasseng – en perle midt i byen

Som opprinnelig Osloborger, har jeg mange flotte opplevelser og minner fra strender og øyer i Oslofjorden. Det er faktisk ganske bra tilbud med båtforbindelser i hovedstaden. Noen er typiske badebåter til de mest populære strendene, mens andre er helårstilbud som eksempelvis Nesoddbåten. Ved å sjekke ut litt på forhånd, kan man ha en flott dagstur på fjorden og oppleve perler bare et steinkast fra sentrum.

Nesoddbåten

Med Aker Brygge som utgangspunkt, kan man komme med båt til mange destinasjoner i Oslofjorden. Som jeg nevnte innledningsvis, er Nesoddbåten fra Aker Brygge – Nesoddtangen et helårstilbud. Det bor mange mennesker på Nesodden som bruker båten til og fra jobb i Oslo, men i sommerhalvåret er det også en del turister eller badegjester som tar den også. For rutetider og priser anbefales det å gå inn på ruter.no.

Sommerbåter

Fra Oslo går det også båter til andre destinasjoner, som alle ligger i havnebassenget. Det er flott å ta båten ut til steder som; Hovedøya, Gressholmen, Nakholmen, Lindøya, Bygdøy eller Langøyene. På dager med flott vær, er det mange som benytter seg av disse båtene. Om man ønsker seg en tur ut til Kon-Tiki-museet eller Frammuseet, så stopper båten rett nedenfor. Her er det ganske kort gangavstand ut til Huk også, en av byens mest populære badestrender.

Egne båter

I Oslo er det mange som har egen båt, det er lett å se på alle båtene man ser på fjorden på fine sommerdager. Men det er veldig kostbart å leie båtplass, dette gjelder egentlig hele Oslofjorden men Oslo og Bærum er nok de dyreste stedene.

Danskebåtene

Danskebåtene

Fra Oslo går det båter både til København og Frederikshavn, det er rederiene DFDS og Stena Line som har seilinger til disse stedene. Om man ønsker seg en tur til Tyskland, så seiler Color Line til Kiel. Det kan være en flott måte å oppleve Oslofjorden på, å ta en av disse båtene. På sommeren er det servering både av mat og drikke på dekk, man får da med seg det meste av øyer, holmer og skjær utover i fjorden.

Akershus festning

Festningen ligger vakkert til ved fjorden, fra festningen har man en flott utsikt over store deler av byen. Aller best utsikt er det vestover og sydover, med andre ord utover Oslofjorden med Hovedøya vakkert beliggende tvers over fra Vippetangen. Inne på festningen finner man museer som Forsvarsmuseet og Hjemmefrontmuseet, i tillegg er det en flott cafe inne på den indre delen av festningen. Det er noe eget ved å sitte her, når gardistene kommer taktfast på brosteinene.

Det er en egen idyll der inne synes jeg, altså på festningen. Jeg tror det må være noe med all historien som sitter i veggene der, kombinert med flotte parkanlegg og de mulighetene dette gir for rekreasjon og hvile i en hektisk hverdag. Inne på festningen råder det en ro og stillhet, selv om den ligger midt i Oslo sentrum. Oslo har mye å by på, dette er bare en liten del av det. Men om sommeren er det i alle fall verdt å få med seg denne delen av byen, bare å nyte det folkens.