Norge på kryss og tvers – Østfold

Inngangen til Norge – the doorway to Norway – inngangen er selvfølgelig via en av de mange grensestasjonene inn til Norge. Vi har veier inn i landet både via vei, sjø og luft. Via veien må man komme gjennom Sverige eller Finland eller Russland helt i nord. Sjøveiene inn til Norge er mange innganger – vi har en meget lang kyst og det er mange ferger og havner hele veien fra sør til nord. Også  i luften er det flere muligheter med Gardermoen som Norges hovedflyplass.

Hvem hva hvor og når

Når man først har kommet inn i Norge – hva gjør man da? Jeg skal forsøke å skrive en del om forskjellige plasser som er verdt et besøk i Norge. Enten jeg har vært der selv, har hørt om det via venner eller lest om det et eller annet sted. La oss anta at vår (min) lille reise starter allerede på Svinesund og at jeg skal kjøre bil det meste av veien i Norge. Norge er et langstrakt land, så det må nødvendigvis ta litt tid dersom man skal besøke mange plasser på sin vei. Men man vil garantert få en minnerik tur. God Tur.

Svinesund

Her er det sydligst kontaktpunktet mellom Norge og Sverige. Strømstad er nærmeste by på svensk side og Halden er første by i Norge. Allerede her finner man flere eller ganske mange severdigheter. Alt kommer an på hva man egentlig er interessert i. På broen inn i Norge har man fantastisk utsikt over Ringdalsfjorden på norsk side eller Idefjorden på svensk side. Lenger inn mot Halden heter fjorden Iddefjorden. Det finnes mye historie helt fra steinalderen i området. Helt frem til 1946 var det ferge mellom landene. I 1946 åpnet den første broen over sundet. Og i 2005 åpnet dagens hovedbro. Åpningen ble da foretatt av begge lands konger.

flat1000x1000075f

Halden

Etter bare få meter inn i Norge kommer Halden. Haldens mest kjente severdighet må være Fredriksten festning som ble oppført i 1661. Halden er en fin by å rusle rundt i. Langs elven på begge sider finnes det butikker og restauranter. I havnen kan man på sommeren nyte både fast og flytende føde. Og «over» byen kan man hele veien se festningen. Byen har også flere museer som forteller mye av byens historie.

Østfold

Tilbake i bilen igjen så spørs det hvilken retning jeg velger å kjøre. Oppover langs svenskegrensen eller tilbake til hovedveien inn i Norge E-6. Hele Østfold fylke rommer 6 byer, så det er en del å se på uansett hvilken retning jeg styrer bilen.

Østfold er landets sjette mest folkerike fylke, selv om det er det tredje minste målt i areal. Det grenser til Akershus i nord og Sverige i sør og øst: Värmlands län i øst, Västra Götalands län i sør. Fylket har kyststripe mot Oslofjorden på nesten hele vestsiden, der Vestfold ligger på den andre siden av fjorden.

Østfold består av delområdene Ytre Østfold (Halden, Nedre Glomma og Mosseregionen) og Indre Østfold. Fylkets seks byer er Askim, Fredrikstad, Halden, Moss, Mysen og Sarpsborg. I norsk målestokk er østfoldlandskapet relativt flatt, med Slavasshøgda i Rømskog (336 meter over havet) som høyeste topp.