Nordmarka – et eldorado i Oslo

Oslo er som alle vet en storby, selv om den i målestokk med andre hovedsteder ikke er veldig stor. Noe av det unike med byen er at man finner grøntareal, elver, parker og ikke minst Nordmarka i umiddelbar nærhet. 20 minutter med trikken, eller en liten tur med bilen så er man i marka. Jeg synes det er flott å starte marka turen med en tur langs Akerselva, gjerne helt fra sentrum av Oslo.

Nordmarka fra sør til nord

Om man ønsker å oppleve store deler av Nordmarka, anbefaler jeg å ta utgangspunkt i Sognsvann som er lett tilgjengelig fra Oslo sentrum. Den letteste måten å ta seg til Sognsvann på, er med trikken. Når man ankommer endestasjonen, er det bare noen hundre meter ned til vannet med flott badeplass for dem som liker det.

Nordmarka fra sør til nord

Med Sognsvann som startsted har man mange valgmuligheter, enten om man skal gå, sykle eller for den saks skyld bruke skiene. Veldig mange velger Ullevålseter, enten om dette er målet for turen eller bare stikke innom for en hvil eller en matbit.

Videre kan man ta turen innom Kikut, en av mange steder man kan få seg en matbit eller en kopp kaffe. Det er et eldorado av både store og små vann i Nordmarka, det å kunne ta seg en dukkert er jo deilig på en varm sommerdag. Enten man velger en usjenert plass, eller en større badeplass som Sognsvann er bademulighetene aldri langt unna.

Fra Kikut eller Kikutstua som mange kaller den, kan man enten ta ruten sørvest og komme ned i Lommedalen i Bærum, nordvest kommer man til Krogskogen på Ringerike, rett nordover så havner man på Hadeland mens østover kan Stryken med muligheter for tog ned til byen igjen være et godt alternativ.

Akerselva

Om man ønsker seg en flott naturopplevelse, kan man faktisk finne den midt i hjertet av storbyen Oslo. Akerselva som har sitt utløp fra Maridalsvannet, er en naturperle som må bare må oppleves. Den renner gjennom Stilla, Nydalen, Bjølsen og videre sørover ned til fjorden. De siste tiårene har det blitt gjort mye langs elva, flotte parkanlegg med benker og rasteplasser er å finne for de som vil ta seg en hvil. Turen er flott enten om man går eller sykler, Akerselva har også mye historikk. Langs store deler av elven var det mye industri, men i dag er det ikke mye igjen av dette. Elven brukes i dag som rekreasjon for byens innbyggere, og det yrer av folk lang elvebredden på flotte sommerdager. Det er også bademuligheter, Frysja ved Kjelsås er nok den beste plassen for en dukkert.

Jeg har selv et helt spesielt forhold til Akerselva, jeg vokste opp kun noen hundre meter fra elva. Det var sykling, bading og lek og ikke minst fisking. Det er noe eget ved denne elva. Ikke lett å sette ord på det men, det beste tipset er å bruke den og turmulighetene den byr på. Ned til byen igjen er det både trikk, buss og tog, om man da ikke velger å gå eller sykle begge veier.

God tur!