Nordlandsbanen

Jeg har tidligere skrevet om Rørosbanen, mitt forslag tok deg fra Røros til Støren. Når man er vel fremme på Støren, er det kun 1 time med tog videre til Trondheim. Her starter en ny flott jernbanestrekning, nemlig Nordlandsbanen. Jeg har reist her mange ganger, og blir aldri lei naturen her. Det er variasjon fra fjord, skog til fjell, med mange flotte stopp underveis.

Åpnet i 1962

Det skulle ta 81 år fra man åpnet første del av strekningen nordover fra Trondheim, før banen stod ferdig i sin fulle lengde i 1962. Nordlandsbanen er blitt en stor attraksjon for turister, nettopp for sin flotte natur. Det er klart den betyr også mye for regionen, og ikke minst for stasjonsbyene på den 72 mil lange strekningen.

Kombinere Hurtigruten med Nordlandsbanen

Det er en del turister som velger å kombinere båt og tog, et godt forslag kan være å ta Hurtigruten fra Bergen. Da får man med seg den vakre Vestlandsnaturen, ikke minst de vakre fjordene mellom Bergen og Trondheim. Vel fremme i Trondheim, kan man bruke 2-3 dager i byen. Togturen videre nordover til Bodø, vil nok være minst like flott som båtturen. Vel fremme i Bodø kan man ta Hurtigruten videre nordover, lenger enn Bodø kommer man ikke med toget.

Saltfjellet og Polarsirkelen

Saltfjellet og Polarsirkelen

Jeg tror nok de fleste er enig med meg, Saltfjellet er det flotteste på denne togturen. Man passerer Polarsirkelen, noe som i seg selv er en opplevelse for mange. Underveis stopper toget ganske lenge på noen stasjoner, dette fordi Nordlandsbanen er enkeltsporet. I påvente av kryssende tog, har man mulighet for en strekk på bena. På lik linje med Rørosbanen, kan man med fordel dele opp Nordlandsbanen i flere etapper. På denne måten får man med seg mer, og det blir mindre stress ut av det. Sjekk med NSB om hvordan en slik løsning kan legges opp, med tanke på togtider og priser. Kanskje en kombinasjon sykkel og tog kan være aktuelt også her, Saltfjellet på sykkel med midnattssol er en opplevelse man bør få med seg.

Fauske og Bodø

Dette er Nordlandsbanen nordligste stasjon, om man tenker seg videre nordover med buss eller bil, er det her man bør gå av toget. Men de fleste velger å ta toget helt til Bodø, som ligger vest for Fauske. Fra Bodø har man mange muligheter, ikke minst Hurtigruten som allerede er nevnt. Men man kan også dra ut til vakre Lofoten, eller oppleve Bodø by som i seg selv har en mye å tilby. Saltstraumen ligger også like i nærheten, så noen dager i Bodø og Lofoten er absolutt å anbefale. Om man tenker seg tog sørover eller fly, kan Bodø skilte med gode flyforbindelser. Norge sett fra luften, kan jo være et greit alternativ for å få avveksling fra båt og tog.

Lofoten

Om man er opptatt av det vakreste man finner langs kysten vår, er et besøk til Lofoten noe man bør unne seg. Som dere forstår, valgene er mange. Hva med å overnatte i en koselig Rorbu i storslått natur?