Lyngsalpene

Det er ikke mange fjellpartier som kan måle seg med Lyngsalpene, de ligger vakkert til ved fjorden i Lyngen i Troms fylke. Årlig er det tusenvis som besøker dette vakre og ville landskapet, selv har jeg kun sett det fra dekk på Hurtigruten. Det er mange måter å oppleve Lyngsalpene på, enten med eller uten ski på bena.

Toppturer med ski

Selv om Lyngsalpene ligger langt nord, er det veldig varierende når det er nok snø i fjellet. Men om man venter til januar måned er man ganske sikret, før den tid kan man risikere at det ikke er nok snø. Men som sagt, dette varierer fra år til år. Den flotteste tiden er fra mars måned, mars og april er høysesong og det er mange som er her oppe i påsken. Den høyeste toppen i Lyngsalpene, heter Jiehkkevàrri og har en høyde på 1833 meter over havet.

Mange tilbud

Alpene

Mange av dem som opps

øker Lyngsalpene, ønsker å kjøre ned fra toppene i urørt terreng, eller i alle fall i nysnø. Dette er noe annet enn å kjøre i alpinanleggene, og det krever både teknikk og ikke minst en del kunnskap og rasfare. For de som ikke er rutinert, vil nok en skiguide være det beste. Men om man ønsker litt mer stille og rolig ferie, kan man blant annet gå alpene på langs. Det er mange arrangerte turer også, så valgene er mange. Det finnes også flotte hytter som man kan ta inn på, enten man ønsker en stille og rolig fjelltur på ski eller til fots, eller toppturer.

Til fjellet med båt

I Lyngsalpene er det mulig å komme direkte fra fjorden til fjellet, ved å leie båt med fører som er lokalkjent. For mer info om dette og en del andre tjenester, anbefales det å gå inn på internett. Der er det også informasjon om priser. Når man først er i denne delen av det flotte landet vårt, anbefales det å kanskje kombinere turen med andre opplevelser. Veien inn til Tromsø er ikke veldig lang, en by som har mye å tilby. Det er jo en årsak til at den kalles «Nordens Paris».

Lyngsalpene landskapsvernområde

I 2004 ble det bestemt å opprette et landskapsvernområde i Lyngsalpene, dette for å sikre den spesielle naturen man finner her oppe. Dette gir jo også noen begrensninger i bruk, men for de fleste er ikke dette noe problem. Ved å bruke sunn fornuft, og følge de oppgitte restriksjoner, kan man nyte naturen.

Hurtigbåtanløp

Om man ønsker å reise nordover til Skjervøy, eller for den saks skyld til Tromsø, finnes det hurtigbåtanløp. Det finnes også lokalbåt, men dette krever at man sjekker anløpssteder og rutetider. Man kan kombinere en tur i Lyngsalpene, med Hurtigruten. Jeg opplevde som sagt dette flotte landskapet, fra dekk på Hurtigruten. Det er ikke mange steder langs kysten man finner liknende natur, enten det er sommer eller vinter. Det er også mange utenlandske turister her, spesielt de som er glad i ski og skisport. Det er bare å finne frem skiene folkens!