Havkajakk på Norges sydspiss

Jeg skrev tidligere om sykkelruta fra Oslo og ned til Lindesnes, om man vil ha litt variasjon fra sykkelen, så hvorfor ikke leie seg en kano eller kajakk. Det finnes utleiemuligheter, her ligger alle muligheter åpne og til rette for en herlig tur. Historie får dere med på kjøpet også.

Spangereid

Selv om det finnes en flott camping nede ved fyret, vil jeg anbefale å benytte seg av Lindesnes Hytteservice. De er lokalisert ved Båly Havn på Spangereid, her kan man nok få hjelp til det meste vil jeg tro. Her blir man guidet frem, slik at man finner det som passer en selv best. De formilder både hytter og ferieleiligheter. Utleie av havkajakk, er det Lindesnes Havhotell som står for, dette hotellet ligger også på Spangereid. Her har man 7 kilometer ned til Lindesnes, opp til Vigeland ved E18 er det drøye 11 kilometer. Avstandene jeg snakker om, er altså langs vei og ikke på vannet.

Om det er rolige vindforhold, er det en flott dagstur å padle ned til Lindesnes fyr. Om det skulle blåse litt så er det nok best å holde seg litt mer innaskjærs, i alle fall om man ikke er veldig rutinert i denne type farkost.

Lindesnes – Nordkapp i kajakk

Vi har tidligere vært inne på at en del sykler og går denne strekningen, altså Norge på langs. Det er faktisk folk som padler samme strekningen, men det finnes alltid de som søker det ekstreme. Men sikkert en knallfin tur, om man er trent og motivert for det.

Mange flotte steder

Mange flotte steder

Spangereid er ikke store tettstedet, men det er mye å ta seg til her. Man kan faktisk fint aktivisere seg her i dages vis, om man er historieinteressert har man kommet til et eldorado. Spangereidkanalen, ble gjenåpnet sommeren 2007. Jeg husker det veldig godt, for når jeg syklet Lindesnes-Nordkapp var det åpning ved Dronning Sonja samme uke, vi snakker om juli 2007. Kanalen ble tidligere brukt for at man skulle slippe å gå rundt Lindesnes ved dårlig vær, området har historie svært langt tilbake i tid.

Å padle kanalen, sies å være en flott naturopplevelse. Dessuten er det alltid stille vann her, om man sammenlikner med det å være ute på åpent hav. Kan være et tips spesielt til nybegynnere tenker jeg.

Vikingtiden

Det er fra vikingtiden at kanalen ble bygget og tatt i bruk, i området finnes det også gravhauger for stormenn og konger fra denne tiden. Selv om tettstedet i dag fremstår som lite og ubetydelig, har det ikke alltid vært slik. Spangereid var tidlig bebodd, og dette var et maktsentrum i dette distriktet. Et gammelt sagn forteller at selveste Olav Tryggvason var her en gang mellom år 995 og år 1000. Det skal ha skjedd en kappskyting mellom kongen og en ung mann ved navn Einar Tambarskjelve, denne historien og mange flere kan man oppleve ved å oppsøke plassene. Det er godt merket og det finnes mye informasjon. Skytingen skjedde på toppen av Klovnehaugen, dette er en gravhaug øst for sentrum.