Håvardsrud seter i Telemark

Se for deg en varm sommerdag, gresset er grønt og alle blomster står i full prakt. Det er en slik dag som du kaster skjorta når du er ute og går tur, det er sikkert rundt 30 grader og skyfri himmel. Familien er på vei til en felles opplevelse, men aller mest for de små. Ungene løper ivrige i forveien, de voksne går liksom ikke raskt nok. Kubjeller høres, ja vi er snart på Håvardsrud seter. Tror nok de voksne også gleder seg, i alle fall til rømmegrøten.

Tilbake til gamle dager

Håvardsrud seter ligger i Skirvedalen, her er det mulig å oppleve alt slik det var i gamle dager. For de som ikke vet hvor Skirvedalen ligger, så er det i Tinn kommune i Telemark. Her er alt fra det å være med på melking av kyrene, til å gå turer i det flotte området setra ligger i. En dag på setra raser av gårde, det skjer noe hele tiden.

Dyrene

Det er ikke bare kuer de har på Håvardsrud, her er det; Griser, geiter, sauer, ullgris, kalver, høner og haner, hester, kaniner og kyllinger. Som man kan forstå er det et yrende liv her, det er mer enn nok å både se på og gjøre. Sesongen på setra er fra midtsommer til september, men andre ord et flott sted å besøke i sommerferien.

Rjomegraut og kaku

rømme

Rjomegraut er rømmegrøt på lokal dialekt, denne sammen med kaku som er en lokal oppskrift, er noe man bør få med seg på setra. Det er kanskje unødvendig å si at alt lages av egenprodusert melk.

Salg av kortreist mat

Setra selger også mat som ikke er produsert hos dem, de hjelper andre lokale produsenter av mat med salget. Så her er det mulighet å få kjøpt mat som er 100% produsert lokalt i Telemark.

Hytteutleie og turforslag

På Håvardsrud er de også behjelpelige med turforslag, det er flotte turmuligheter i område og man kan også leie hytter via setra. Så her er det muligheter for mer enn bare en dagstur. Telemark har mye annet flott å by på også, men det er ikke noen tvil om at det er naturopplevelser som er deres salgskort nummer én. I dette fylket kan man lengst sør, oppleve sjø og flotte skjærgård med idylliske småsteder og byer. Lenger nord i fylket finner man flotte fjell, Telemark i nord grenser opp til flotte Hardangervidda. Om man tenker seg en tur fra Oslo over til Vestlandet, vil jeg anbefale å reise gjennom Telemark. Fra Seljord går veien videre over Haukelifjell, da har man mulighet til å besøke byer som Haugesund og Stavanger. Men man kan også ta av å kjøre nordover mot Bergen, så her er det bare å planlegge ruten. Men legg opp god tid, i alle fall om det er ønskelig å bruke litt tid til opplevelser underveis. Et stopp på Haukeligrend, kan være et flott utgangspunkt for en fjelltur. Det finnes mange flotte oppmerkede ruter sommer og vinter, men husk at vinteren her oppe på høyfjellet kan være hard værmessig.