Flatbygdene på Hedmarken med sykkel

Etter min mening, er det ikke mange steder på den indre delen av Østlandet, som kan måle seg med Mjøs distriktet. Men klart dette er smak og behag, men det er noe med dette landskapet som tiltaler meg veldig. Jeg tror det kan komme av Mjøsa i seg selv, kombinert med flott kulturlandskap men også flotte skogsområder. Av kultur og sport, har blant annet Hamar og Lillehammer mye å by på. Vi skal nå ta for oss Områdene øst for Mjøsa, ned til Minnesund.

Alf Prøysen

Vår store lyriker og visesanger Alf Prøysen er fra Ringsaker, litt sør for Moelv. Det er mange turister som legger turen innom her, og vi kan vel si at han er av distriktets største kjendiser. Prøysen døde i 1970 i en alder av 56 år, men han er populær den dag i dag. Stedet er godt skiltet, det er en gamme husmannsplass som Alf Prøysen trådde sin barnesko før han flyttet til Oslo.

Hamar

Hamar

Etter at man har opplevd Prøysenstua, er det en flott sykkeltur inn til Hamar. Jeg tenker ikke å komme med noe forslag til veier, det finnes en rekke veier i område så her gjelder det å bruke kart. Vel fremme i Hamar, er det mye å ta seg til. Jeg vil så absolutt anbefale en overnatting i byen, en middag på en av byens mange restauranter kan jo være en flott vri på turen. Det er lov å kose seg, selv på en sykkeltur. Hva som byen tilbyr av severdigheter, kan man med fordel bruke nettet for å sjekke ut. Vikingskipet og Jernbanemuseet kan i alle fall anbefales, begge ligger litt ut av byens sentrum men med sykkel er det ikke langt.

Flatbygdene

Det er spesielt områdene rundt Hamar by, mot Stange og østover mot Romedal – Ottestad som fra gammelt av kalles for flatbygdene. Det ligger mange store gårder her, det er blant annet mange store produsenter av jordbær i distriktet. Flatbygdene forteller oss kanskje at det kan være rimelig greit å sykle her, det stemmer i alle fall ganske bra. Det er ikke veldig kupert fra Hamar og ned til Minnesund, men vi har tenkt å ta en omvei. På grunn av utbygging av ny E6, er det ikke veldig hensiktsmessig eller hyggelig å sykle fra Tangen og sørover. En vei over åsen sydøst over er alternativ rute, nemlig over Vallset og Nord-Odal.

Fylkesvei 24

Når man sykler ut av Hamar, må man følge skiltingen til Stange og fylkesvei 24. Denne veien skal følges helt til man er over åsen og kommer til Bruvoll i Nord-Odal. Jeg vil hevde at strekningen fra Gata i Vallset til Bruvoll i Nord-Odal, har flott natur med mye skog naturlig nok. Det er også noen flotte vann i området, noe ligger helt inntil veien, så muligheten for en dukkert er tilstede. Fra Vallset til dere er opp på åsen, er det bratt. Det er bare 2-3 kilometer, men bratt nok for de fleste. Her gjelder det nok å ta tiden til hjelp, slik at man ikke går tom for krefter. En overnatting mellom Vallset og Bruvoll kan anbefales, men da må man ha med telt da det ikke er noen campingplass i dette området.