Fjelltur – Hvordan planlegge

Når man skal ut på tur, gjelder det å planlegge godt. Dette gjelder generelt alle typer turer så klart, men jeg vil nok si at fjellturer kanskje er ekstra viktig med tanke på forberedelser og planlegging. Når man er i fjellet er man ofte langt fra hjelp, dessuten er været mer skiftende enn i lavlandet. Har selv opplevd å bli tatt på sengen i fjellheimen, for oss endte det bra men det er ikke slik for alle. Jeg tror mange er blitt flinkere, kanskje spesielt på vinteren. Men man må huske på at også sommerstid kan man støte på problemer, så god planlegging er alltid viktig.

Treningsgrunnlag

Treningsgrunnlag

Her er det mange som bommer, det er mange som legger ut på turer de ikke er fysisk skikket til. Dette kan medføre langt større konsekvenser enn man aner, også med godt vær om sommeren. Det å lytte til råd fra erfarne fjellfolk, er noe man ikke skal undervurdere. Det kan oppstå situasjoner som krever assistanse også på sommerstid, jo høyere opp i fjellet man kommer jo mer ustabilt er været. Om man har et spesifikt turmål, bør man trene seg opp til dette. Det er klart om man er i fysisk god form, trenger man mest å ha fokus på hva man skal ha med seg på turen. Men om det er en fottur man skal legge ut på, skader det ikke med litt marsjtrening i forkant uansett. Om det er en tur med overnatting i en eller flere netter ute, blir det fort en del utstyr og proviant man må bære med seg. Det er derfor en fordel å trene med den sekken og det utstyret man skal bruke på turen, det samme gjelder i aller høyeste grad fottøyet. Det er nok av dem som legger ut på fjelltur i nye fjellstøvler, det kan faktisk ødelegge hele turen.

Redningsoperasjoner

Det er utelukkende positivt at flere og flere av oss velger fjellet, det er i tillegg til nordmenn en del utenlandske turister som kommer for å oppleve den vakre naturen vi har her i Norge. Men det vises også på statistikken over uhell og ulykker, at stadig flere må reddes ned fra fjellet. Det kan virke som at mange stoler blindt på det flotte utstyret man har anskaffet, eller at de rett og slett har feil utstyr med seg. Dette kommer av mangel på erfaring så klart. Redningsmannskaper opplever stadig at de må rykke ut på oppdrag som skulle vært unødvendig, en klassiker er folk som har gått for langt opp i fjellet og ikke kommer seg ned igjen. Det trenger ofte ikke være noe ulykker eller medisinske årsaker, men at de rett og slett er tomme for krefter. Et annet type oppdrag er at luftambulansen, blir forespurt om å gi hjelp eller assistanse når de er i fjellet. Det kan ofte være at de har avsluttet et annet oppdrag, da folk ringer inn og anmoder om hjelp til å komme seg ned igjen.

Ikke overvurder deg selv eller utstyret, planlegg turen og ikke minst lytt til tips og råd.