Feiring – mer enn bare hjerteklinikk

De fleste tenker nok på Feiring klinikken, når man snakker om Feiring. Men stedet har mer å by på enn det, det er ikke store stedet men det er mye man kan ta seg til her. Jeg har selv vært der en del ganger, blant annet fordi Feiring er startsted for sykkelrittet «Mjøsa Rundt» Feiring ligger flott til ved Mjøsa, helt nord i Akershus. Bare noe kilometer lenger nord, kommer man til fylkesgrensen til Oppland.

Motbakkeløp

Åneskøl opp er navnet på Østlandets hardeste motbakkeløp, det arrangeres i 2018 for 11. gang. Starten går nede ved Mjøsa, man skal opp på den 602 meter høye Ånes kollen. Dette er et løp for de som er godt over middels trent, men har blitt et populært motbakkeløp i løpet av bare noen få år. Men om du bare starter for å del ta, er det også muligheter. Det er en del som tar det som en tur, en del har også med seg barna. Vel oppe på toppen er det flott utsikt så langt øye kan se, arrangementet er i august hvert år. Så da kan man jo bruke sommeren å trene seg opp til dette som mål.

Sykkelrittet Mjøsa Rundt

Feiring er en aktiv bygd, de har et idrettslag som er flinke til å få til ting. Turrittet «Mjøsa Rundt» er et stort arrangement, dette arrangeres i 2018 for 44. gang. Tidligere var rittet 235 kilometer, men på grunn av ny E6 er det ikke lenger mulig å sykle den gamle løypa. Den er nå lagt over Nord-Odal, dette har økt antall kilometer til 266, dette er et flott men relativt hardt ritt. Det er mange ryttere som bruker dette rittet som oppkjøring til Trondheim-Oslo, rittet går alltid 2 uker før Styrkeprøven.

Turterreng

Turterreng

Hvis man parkerer bilen på Feiring, har man et flott utgangspunkt for turer. Både til fots men også på sykkel. Tenker da på terrengsykkel, for Totenåsen er et flott område å ferdes i. Men jeg vil nok mest anbefale fotturer, det er bratt terreng opp fra Feiring til man er oppe på åsen. Rutevalgene er mange, så her gjelder det nok å få tak i et skikkelig turkart. Men et tips kan være å gå over til Hurdal, som ligger vest for Feiring, dette er en flott dagstur for de fleste.

Toppturer som passer alle

Det er 2 topper som man bør bestige i dette distriktet, den ene ligger riktig nok i Hurdal. Skreikampen med sine 698 meter over havet, er en av de høyeste toppene på Romerike. Utsikten her oppe er upåklagelig, og det er godt merket sti. Kommer man med bil på fylkesvei 33, er det bare å følge skiltingen til Øverbygda. Kjør så langt veien går, da starter stien opp til Skreikampen. Fjellsjøkampen ligger i Hurdal, men tar den med her fordi det er Romerikes høyeste topp. Den er hele 812 meter over havet, så det er nesten som å være på fjellet når man tar turen opp hit. Her er det også en flott utsikt så klart, særlig på kalde og klare høstdager.Man må ta av ved Hurdal kirke mot Lygna, det er ikke noe problem å finne stedet der stien opp til Fjellsjøkampen starter, det er godt skiltet.