Et vilt møte med naturen

Siden Norges land er så langstrakt og det er utrolig mange steder å besøke så rekker vi aldri innom alle – så denne bloggen velger jeg å skrive om steder som kan og burde besøkes eller oppleves. Ikke steder jeg er innom og besøker nå på min virtuelle tur rundt omkring i Norge.

Du trenger ikke reise langt for å oppleve safari. Også norsk natur tilbyr dyriske opplevelser utenom det vanlige. Enten du ønsker å dykke etter gigantiske kongekrabber i Finnmark, beskue hvaler og spekkhoggere på Vestlandet, eller la deg fascinere av raggete moskusokser på Dovrefjell, skorter det ikke på guidede turer. På safari kan du komme tett innpå et mylder av unike skapninger i deres naturlige habitat samt lære om områdenes historie, flora og fauna. Gjør deg klar for en naturopplevelse utenom det vanlige!

Hårete og historiske: Moskussafari

Dovrefjell nasjonalpark er det eneste stedet i Norge hvor du kan oppleve moskusoksen, og fra juni til september er det mulig å delta på en arrangert safari. Under safarien, som varer rundt seks timer, er du nesten garantert å se de raggete skapningene. I tillegg er det sannsynlig at du vil se rein og rype på turen. De erfarne guidene vil også gi deg en innføring i Dovrefjell nasjonalparks flora og fauna.

Hårete og historiske: Moskussafari

Moskusoksen, som stammer fra siste istid, er ikke kjent for å være spesielt aggressiv. Dette gjelder selvsagt bare om du ikke kommer dem for nær. For å være på den sikre siden, bør du holde en avstand på rundt 200 meter. Moskusen kan kanskje virke tung og klumsete, men om den vil, kan den faktisk komme opp i en fart på 60 kilometer i timen. Hvor fort løper du …?

Havets giganter: Hvalsafari

Hvert år kommer havets kjemper til norskekysten og viser seg frem for skuelystne. Den vanligste arten å se er spermhval, men er du heldig kan du også se grindhval, vågehval, pukkelhval, delfiner og spekkhoggere.

Visste du at spermhvalene har verdensrekord i dykking blant klodens pattedyr? De kan dykke så dypt som 3 000 meter, så med andre ord er det ikke så stor sjans for at du får se den samme hvalen flere ganger på samme turen.

Likevel er sjansen for å se andre hvaler stor, da safariene finner sted i områder hvor hvalene har sitt eget spiskammer. Flere selskaper har «hvalgaranti» som betyr at hvis du ikke ser hval, kan du bli med på en ny tur eller få pengene tilbake. Hvalsesongen varer fra midten av mai til midten av september.

Se lekende knølhvaler utenfor Tromsø

Kom ansikt til ansikt med kongekrabbe i Barentshavet utenfor Finnmarkskysten. Hvis du har dykkersertifikat, kan du bli med profesjonelle dykkere under vann og jakte på de nokså usjarmerende skapningene. Likevel foretrekker de fleste gjestene å se at de store krabbebeistene blir brakt til overflaten fra båten. Kanskje ikke så overraskende, da kongekrabbene kan måle opp til to meter fra klo til klo og veie opptil 15 kilo … Etter safarien kan du nyte et realt kongemåltid: Saftige biter av krabbekjøtt sammen med brød, hjemmelaget dressing, og for de som måtte ønske, hvitvin.