E6 fra Fauske og nordover

Europavei 6 eller E6 var en av Europas lengste veier, den startet i Italia og gikk helt opp til Kirkenes. Men i 1992 ble det en endring av veinummereringen, så i dag starter den i Trelleborg i Syd-Sverige. Selv har jeg aldri kjørt den så langt, men de største delene av den i Norge har jeg tilbakelagt. For noen år siden kjørte jeg den fra Fauske, målet vårt var Båtsfjord i Finnmark. Det var en fantastisk flott tur med mye spennende natur. Om man skal velge en del av E6, er den nordligste absolutt å anbefale.

Tunneler

Mellom Fauske og Narvik, er det hele 4 tunneler på E6. Når man kjører bil er jo ikke dette noe problem, men for de som planlegger en tur på tråsykkel kan det være kjekt å vite dette. Den korteste er på drøye 2 kilometer, mens den lengste er på drøye 4,4 kilometer. Mellom Fauske og Alta er det 7 tunneler totalt, noen er jo fasinert over tunneler, mens andre helst vil slippe unna dem. Det finnes alternative veier, men dette vil ofte bli vesentlig lenger. Fra Alta til Kirkenes er det ikke noen tunneler.

Ferge

Når man kommer opp til Bogenes, er det en fergeforbindelse man må benytte. Fergen tar deg over til Skarberget, det kan til tider være noe ferge kø. Men med normal biltrafikk er det ikke noen lange køer her, fergen går ofte men det kan være lurt å sjekke tider. Det er også mulighet til å ta ferge til Lødingen, om man skal vestover mot Harstad.

Opplegg og overnatting

Opplegg og overnatting

Det er nok slik at mange velger lange dagsetapper, dette må jo være opp til hver enkelt. Men jeg vil anbefale å bruke god tid på turen, ta seg tid til å stoppe og nyte av dette flotte landskapet. Narvik er første by man kommer til, byen i seg selv har mye å tilby. Min anbefaling er å ta overnatting her. Etter en flott kveld og natt i Narvik, fortsetter ferden videre nordover mot Alta. Steder man passerer underveis, vil ofte være merket med severdighetskilter. Igjen er det viktig å tenke tid, pluss kanskje ha med seg litt mat i bilen. Det er store avstander, så det er ikke alltid man kan regne med en veikro eller kafe.

Avstikker til Nordkapp

Når man har passert Alta, begynner man på fjellet over til Olderfjord. Her er det mulighet for å kjøre over til Honningsvåg og eventuelt Nordkapp, veien mellom Olderfjord og Honningsvåg har bra standard. Det er en relativt ny tunell over til Honningsvåg, mens veien opp til Nordkapp er bratt og til tider ganske smal. På fjellet mellom Alta og Olderfjord, kommer man til Skaidi. Her er det for de som har tid og mulighet, mulig å ta vestover til Hammerfest. Opplegg og hva man velger, kommer jo an på tiden man har til rådighet.

Finnmark

Man har nå kommet inn i Finnmark, dette fylket er stort så om man velger å kjøre helt til Kirkenes eller avslutte tidligere, er jo noe man må finne ut av. Uansett vil det bli en flott tur, bruk kart og internett. En GPS kan også være kjekt å ha, i alle fall om man velger avstikkere fra E6.