Dovrefjell

Jeg har en rekke flotte opplevelser fra Dovrefjell, fjellet er skille mellom Gudbrandsdalen som tilhører Østlandet og Trøndelag med sitt kystklima. Jeg har syklet en del på Dovrefjell, flere av gangene har jeg opplevd Moskusdyrene på nært hold. Det er faktisk bare her i disse fjelltraktene dette dyret lever vilt. Det er en opplevelse i seg selv å se den, men man gjør lurt i å holde seg på litt avstand.

Snøhetta

Det er mye flott turterreng på Dovrefjell, i Snøhetta -området er det mange flotte oppmerkede ruter. Snøhetta er om vi holder Jotunheim utenfor, det høyeste fjellet i Norge med sine 2.286 meter. Det ligger mange topper i området som er omtrent like høye, og området egner seg godt for en topptur også for de som har med seg barn. Man må regne 5 timer på turen, som kan tas fra ulike sider av fjellet. Det er godt merkede ruter, men kart fra Den Norske Turistforeningen er nok uansett kjekt å ha med seg. Kart og kompass er alltid noe man skal ha i sekken på fjelltur.

Villreinstammen på Dovrefjell

Villreinstammen på Dovrefjell

På Dovrefjell finner man en villreinstamme, den var en stund truet med å bli helt utryddet men i Snøhetta området klarte den å berge seg og har de siste årene til og med økt i antall. Om man er litt heldig kan man få sett disse dyrene, det er litt av et syn når de kommer i samlet flokk men er også å se alene eller i små grupper.

Moskus

Dyrene som i dag lever på Dovrefjell er avstamminger fra sist gang det ble satt ut dyr her for å bygge opp en stamme i 1947, det fantes en stamme her før krigen men den ble jaktet på og utryddet. I dag finnes det i overkant av 200 dyr som er viltlevende i fjellene der oppe.

Hjerkinn

Man kan på sett og vis si at Hjerkinn er Dovrefjell sitt sentrum, her er det jernbanestasjon og fjellstue & hotell. Stedet er vært sentralt for mange turister og fjellvandrere nettopp fordi man kan komme seg hit med tog både fra Oslo og Trondheim, men man må være oppmerksom på at ikke alle tog har stopp her lenger. Hjerkinn ligger også langs E6 som går fra Dombås over fjellet og til Oppdal på nordsiden, de som går Pilegrimsleden til Trondheim vil også komme forbi Hjerkinn.

DNT- Hytta Snøheim

Den Norske turistforening (DNT) har en del hytter og ruter på Dovrefjell, om du planlegger å komme med tog fra for eksempel Oslo kan du starte fjellturen allerede fra jernbanestasjonen på Hjerkinn. Den store DNT- hytta Snøheim ligger idyllisk til i fjellheimen, fra hytta har du tilgang til hele 10 toppturer med over 2000 meters høyde.

Folldal gruver

Når man er på Dovrefjell, kan man nesten ikke droppe et besøk til gruvesamfunnet i Folldal. I dag er det et museum siden gruvedriften her for lengst har opphørt, det var kobbergruver her på stedet helt fra starten i 1748. Muséet er svært flott og ved siden av gruva, er hele 70 bygninger bevart fra tiden det var full drift og et eget samfunn her oppe i fjellheimen.

Kos dere i fjellheimen!