Bruvoll – Gullverket på sykkel

Jeg er veldig godt kjent i dette området, man befinner seg helt sydvest i Hedmark, nesten på grensen til Eidsvoll nord i Akershus. Området kan by på flotte opplevelser sommer som vinter, men man må være glad i skog og innsjøer. Nord-Odal er en liten kommune i antall innbyggere, men stor i areal. Den delen vi skal sykle, er bare den vestre delen av kommunen. I dag trenger vi alle girene sykkelen har folkens!

Ta med fiskestang

Enten om man kommer nordfra, eller sørfra, i Storsjøen og områdene rundt finnes det en rekke fine fiskevann. Ta med fiskeutstyr, og beregne dere god tid så dere kan få tid til litt fisking. Bademuligheter er det også bra med her.

Gruvedrift

Gruvedrift

Om man tar av fylkesvei 24 ved Bruvoll og følger skiltingen til Trautskogen, vil man etter et par kilometer se skiltet til Trautgruva. Det kan anbefales å ta turen innom her, vel verdt tiden. Dette er en gammel jernmalmgruve, den var i drift i årene 1770-1830. Den forsynte Odals Verk i Sør-Odal med Jernmalm, metodene som ble brukt var å benytte bergkruttet men også fyrsetting var i bruk. Om man velger å fortsette opp mot Trautskogen, vil man oppleve flott terreng men noe bratt enkelte steder. Vel oppe på Trautskogen, stuper det rett ned til Espa ved Mjøsa. Men man må snu, for å komme ned til Nord-Odal og Bruvoll igjen.

Bruvoll – Gullverket

Vel nede på Bruvoll, igjen, sykler man langs vestsiden av sjøen Råsen. Dette er fylkesvei 261, flott landskap med mye dyrket mark. Etter cirka 5 km kommer man til fylkesveien 181, dette er Eidsvollveien som man tar til høyre så følg bare skilting til Eidsvoll. Her er det relativt bra stigning, helt til man kommer opp til fylkesgrensen til Akershus. Vær oppmerksom på at det er en del sau i området, selv på sykkel kan disse kom veldig brått på.

Gullverket

Om man vil oppleve enda en severdighet på en og samme dag, kan det anbefales å stoppe på Gullverket. Som navnet forteller oss, ble det tidligere utvunnet gull her. Stedet ligger i Eidsvoll kommune, og er et eget stedsnavn. Det er godt skiltet fra hovedveien inn til Gullverket, når man kommer fra Nord-Odal, tar man av til høyre fra hovedveien. Det var i perioden 1758 – 1908 det var gruvedrift her, det antas at det er tatt ut hele 150 kg gull men dette er ikke dokumentert godt nok. Det man vet er at rekordåret var 1902, da tok man ut 50 kg kilo. Det er bevart mye av gruvegangene, samt en del av byggene fra gruvedriftsperioden. Etter besøket her, kan man velge å finne seg en koselig teltplass for natten. Det er nok plass å ta av, så det skal ikke by på problemer med å finne en base for natten. Men for de som vil sykle enda noen kilometer, er det stort sett bare utforkjøring ned til Eidsvoll. Eidsvoll ligger ved Mjøsa, og det er her elven Vorma starter. Snart skal vi se litt nærmere på Eidsvollsbygningen.