Bergstaden Røros

Jeg tenker smale gater, gamle trehus, kaldt på vinteren og Rørosbanen. Dette er et sted som jeg virkelig trives, Røros eller Bergstaden er flott sommer som vinter. Naturen her lengst sør-øst i Sør-Trøndelag, er vel det som tiltaler meg mest. Hva er egentlig historien til byen? Det skal vi finne litt mer ut av nå.

Svenskene brant byen

Røros er en by med veldig mye historie, det som kanskje ikke så mange vet er at byen er blitt brent ned to ganger. Dette var det svenskene som stod for, det skjedde tett på hver andre i 1678 og 1679. Men målet var å bygge opp byen igjen slik den var før brannene, noe som også skjedde.

UNESCO – Verdensarvliste

Kobbergruver er vel det som er mest kjent når det gjelder Røros, stedet har lange tradisjoner med gruvedrift. Det er en del år siden det var drift i gruvene på Røros, i 1980 havnet faktisk stedet på UNESCO sin Verdensarvliste, dette er et stort trekkplaster med tanke på turister. Et kjent landemerke er Røros kirke, det er et flott bygg fra 1784 som er bygget i stein. Kirken er stor, det er ikke mange kirke som kan skilte med 1600 sitteplasser. Om man besøker Røros, er kirken absolutt verdt et besøk.

Rørosbanen

Rørosbanen

Rørosbanen har betydd mye for Røros, slik er det jo med de fleste steder som fikk jernbaneforbindelse fra 1854 og senere. Rørosbanen hadde nok sin storhetstid når det var drift i gruvene, men er den dag i dag i drift selv om togtrafikken er mye mindre enn tidligere. Fra Oslo til Røros tar togturen drøyt 5 timer, fra Trondheim er det cirka halve tiden. Absolutt et godt alternativ til bilen.

Rørosmartnan

Dette er et gammelt marked, faktisk helt tilbake til 1854. Det var viktig for gruvesamfunnet, det trengtes store mengder av mat og andre varer. Martnan var et sted folk fra fjern og nær besøkte, salg av alt fra brennevin til hester foregikk her. Den dag i dag trekker Rørosmartnan store mengder folk, men er nok ikke så viktig som i gamle dager. Den andre tirsdagen i februar hvert år, avholdes Rørosmartnan over fem dager. Så om man har planer om en tur vinterstid, er dette absolutt tiden man bør besøke Røros.

Femundsmarka

Distriktet rundt Røros kan by på mange flotte naturopplevelser, Femundsmarka er absolutt å anbefale om man vil oppleve flott natur. Her er det blant annet mange muligheter for de som er glad i å fiske, og ikke minst et flott turterreng sommer som vinter. Allerede i 1971 ble Femundsmarka opprettet som nasjonalpark, dette på grunn av at man ville bevare et til dels urørt område. Femundsmarka består av både skog og fjellandskap, etter utvidelsen i 2003 er nasjonalparken på 386 kvadratkilometer. Det er mange valgmuligheter for veien videre fra Røros, om man velger å reise lenger østover er det ikke langt til Sverige. Som tidligere nevnt ligger Trondheim ca. 2,5 time unna, i alle fall med tog. Det er bare å starte planleggingen folkens!